(17. Oktobar, 2014) Prijem „Open World“ u čast Senatora SAD Kristofera Marfija i bivšeg Ambasadora SAD u Beogradu Džona O Kifa

Logo Open World

U sredu 15. Oktobra 2014., u Rezidenciji Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, u Beogradu održan je prijem „Open World“ u čast Senatora SAD Kristofera Marfija i bivšeg Ambasadora SAD u Beogradu Džona O Kifa.

Na ovaj skup je pozvan i predstavnik Odseka za Menadžment, TF Bor, prof. dr Ivan Mihajlović, kao delegat programa Open World, ispred našeg fakulteta.

Skup je otvorio i prisutnima se obratio Ambasador SAD Majkl Kirbi a potom su skup pozdravili Senator Kristofer Marfi i Ambasadora Džon O Kif. Ambasador O Kif je jedan od osnovača programa Open Worls.

U daljem izlaganju Ambasador Kirbi je govorio o samom programu Open World i pravcima daljeg razvoja ove međunarodne saradnje.

Program Open World – Otvoreni svet – je osnovan 1999. godine od strane Kongresa SAD. Zvanična prezentacija  ovog programa je dostupna na adresi    http://www.openworld.gov

 

Ovaj program je namenjen mlađim javnim, politickim liderima ali i predstavnicima akademske zajednice. O prethodnom učešću Odseka za menadžment u ovom programu više detalja je dostupno na sledećem linku: http://bussol4you.blogspot.com

Tokom maja 2014. u okviru Open World programa formirana je grupa od šest predstavnika fakulteta tehničkih nauka iz Srbije, koja je predstavljala našu zemlju u SAD, na programu: “Razvoj tehnologija u cilju kreiranja novih radnih mesta”. Jedan od delegata u ovoj grupi bio je i profesor Mihajlović sa TF Bor. Facilitator grupe je bila gospođica Tijana Hrkalović iz Američke ambasade u Beogradu.

Na skupu koji je održan u Rezidenciji SAD, u sredu 15. Oktobra 2014, Ambasador Kirbi je, pored ove grupe ugostio i brojne predstavnike domaćeg političkog i javnog života. Među prisutnima bili su i predstavnici parmalenta Republike Srbije, koji su u okviru ovog programa posetili SAD tokom oktobra 2014.

U svom ekspozeu, Ambasador je govorio o značaju ovog programa kako za predstavnike iz Srbije koji učestvuju na ovom programu, tako i za same građane SAD, jer je program i zamišljen tako da se u toku ovih studijskih gostovanja razmenjuju iskustva. Pored korisnih profesionalnih iskustava, koja se ovim putem mogu steći, dolazi i do boljeg razumevanja kulturoloških aspekata dveju zemalja.