(12. Oktobar, 2020) Uspešno održana 16. Internacionalna Majska Konferencija o Strategijskom Menadžmentu – IMCSM20

I ove godine je u organizaciji Odseka za menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu uspešno održana Internacionalna Majska Konferencija o Strategijskom Menadžmentu – IMCSM20, šesnaesta po redu. Usled nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, termin održavanja konferencije je po prvi put odložen u odnosu na tradicionalni period krajem meseca maja i to za period od 25. do 27. septembra. Iz istih razloga je i sam format konferencije promenjen, tako da je ove godine po prvi put konferencija održana online. I pored brojnih prepreka, ova konferencija je bila jedna od uspešnijih kada je u pitanju broj prijavljenih radova i njihovih autora. Nastavljen je pozitivan trend porasta broja inostranih autora, tako da je pored velikog broja autora iz Srbije, više od dve trećine njih bilo iz inostranstva i to iz ukupno 23 zemlje.

Plenarni predavači ove godine bili su prof. Valentina Gerasimenko šef katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov iz Rusije, doc. Aleksandra Sulik-Górecka sa Univerziteta za ekonomiju u Katovicama iz Poljske, dr Jacques Bazen viši predavač na odseku za Industrijsko inženjerstvo i menadžment i istraživač na Univerzitetu primenjenih nauka Saksion u Enschede-u iz Holandije, van. prof. Dragan Pamučar sa Odeljenja za logistiku na Univerzitetu odbrane u Beogradu, van. prof. Marija Todorović sa Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, kao i doc. Danijela Voza sa Odeska za menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru. Više informacija o plenarnim predavačima, kao i ostalim detaljima možete naći na zvaničnom sajtu konferencije: http://mksm.sjm06.com.

Paralelno sa IMCSM20 i ove godine je organizovan šesnaesti po redu Internacionalni Studentski Simpozijum o Strategijskom Menadžmentu na kom su studenti imali prilike da izlože svoje radove iz različitih oblasti menadžmenta.

U okviru IMCSM20 konferencije, u subotu 26.09. održane su i dve posebne sekcije u okviru kojih su organizovani i virtuelni okrugli stolovi na kojima je vođena diskusija i izloženi rezultati istraživanja. Prva sekcija je organizovana pod nazivom “Applicability of the Industry 4.0. concept in local industry as the potential for regional development” na kojoj su učesnici konferencije imali prilike da izlože svoje radove i diskutuju na temu primene koncepta industrije 4.0 u svrhu razvoja lokalne industrije.

Druga sekcija je organizovana pod nazivom “The most important factors for SMEs sustainability” i podržana je od strane projekta B.O.S.S. (Be Owner of Successful SME). U okviru ove sekcije izloženi su radovi u kojima su opisani rezultati istraživanja iz oblasti preduzetništva, nakon čega je organizovan okrugli sto na kome je, pored autora navedenih radova, participirao i predstavnik lokalne zajednice kao i preduzetnici koji su učestvovali na radionicama koje su organizovane u okviru ovog projekta.