(23. Februar, 2019) Tehnički fakultet u Boru je postao deo međunarodne univerzitetske mreže SAP University Alliance

SAP (engl. Systems, Applications, Products ili ger. Systeme, Anwendungen,Produkte) je proizvod nemačke kompanije SAP AG i predstavlja zlatni standard za ERP (engl. Enterprise Resource Planning) proizvode u svetu.

Osnovana 1972. godine u Nemačkoj, SAP AG posle Microsoft-a i Oracle-a danas predstavlja treću najveću softversku kompaniju na svetu, sa više od 65 000 zaposlenih, 232 000 kupaca, i 10 miliona korisnika u više od 180 zemalja. SAP se koristi u velikom broju multinacionalnih kompanija, među kojima je 91 %  kompanija od prvih 2000 na Forbsovoj listi, 98 od 100 svetskih top brendova. Da bi instalirali SAP, ove kompanije danas troše i preko 100 miliona dolara, gde od ovih iznosa 50 do 60 % troškova ide na tzv. „humanware“ (trening, konsalting i implementacija). Stoga, implementacija SAP proizvoda je postala karijera za mnoge u oblasti IT, jer su jasno iskazane potrebe kompanija za tehničkim licima, koja razumeju poslovanje i poslovne procese i pritom mogu da im omoguće da SAP efektivno ostvari njihove organizacione ciljeve.

SAP University Alliance je program koji je pokrenut u Nemačkoj 2009. godine i predstavlja globalni program koji omogućava da više od 3500 obrazovnih institucija u preko 113 zemalja integriše najnovije SAP tehnologije u okviru njihovih nastavnih procesa.

Univerzitet u Beogradu je postao član SAP University Alliances programa 2016. godine. Pored  studenata Mašinskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka i Ekonomskog fakulteta, i studenti Tehničkog fakulteta u Boru od sada će imati priliku da nauče iz prve ruke osnovna znanja i veštine rada u SAP ERP modulima najnovije generacije. (https://news.sap.com/westbalkans/2018/05/univerzitet-u-beogradu-priprema-studente-za-buducnost/)

Učešćem u SAP University Alliance programu, studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Beogradu će imati prilike da:

  • imaju pristup SAP sistemima i da koriste i download-uju SAP software za obrazovne svrhe
  • imaju pristup SAP kurikulumima za sve market kategorije, kao i pristup drugim materijalima
  • pristup SAP e-learning-u, online kursevima i samotestiranju
  • sertifikaciju profesora i studenata
  • mogućnost umrežavanja sa drugim Univerzitetima, koji su deo ovog programa
  • gostujuća predavanja
  • praksu
  • ko-inovacijske projekte i sl.

Studenti Tehničkog fakulteta u Boru, na studijskom programu Inženjerski menadžement, kroz predmete Menadžment informacioni sistemi (OAS); Planiranje i kontrola troškova (OAS); Logistika (MAS) i Elektronsko poslovanje (MAS) imaće priliku da u sklopu vežbi prođu obuku za rad u nekoliko SAP ERP modula prema internacionalnom kurikulumu: Introduction to ERP using Global Bike. Štaviše, studenti će savladati značajan skup veština za razumevanje ključnih poslovnih procesa i kako oni mogu biti podržani od strane informacionih tehnologija. Na taj način, naši diplomirani studenti dobiće još jednu komparativnu prednost, jer će biti poslovno spremni da adekvatno odgovore izazovima digitalne budućnosti.

Velika zahvalnost za pomoć i podršku prilikom uključivanja Tehničkog fakulteta u Boru u program SAP UA ide direktoru SAP West Balkans gospodinu Vojislavu Geniću; glavnim koordinatorima SAP UP programa na Univerzitetu u Beogradu, redovnim profesorima Uglješi Bugariću i Slobodanu Aćimoviću; i gospodinu Milomiru Stankoviću iz SAP partnerske firme Solving IT Solutions and Services.

Par detalja sa sastanka na kojem je realizovana prva faza tehničke pripreme za iniciranje SAP UA programa na Tehničkom fakultetu u Boru: