(28. Maj, 2020) U okviru nastave na predmetu Planiranje i kontrola troškova realizovane su vežbe za rad SAP/ERP modulu Financial Accounting

U okviru osnovnih i master akademskih studija na studijskom programu Inženjerski menadžment zaokružen je ciklus vežbi na predmetima čiji su sadržaji inovirani u sklopu priključivanja Tehničkog fakulteta u Boru međunarodnom akademski programu SAP University Alliances (https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/23-februar-2019-tehnicki-fakultet-u-boru-je-postao-deo-medunarodne-univerzitetske-mreze-sap-university-alliance/). Ova modernizacija i digatalizacija studijskog programa Inženjerski menadžment je podržana i od strane MPNTR, kroz projekat SET-SAP.  Više informacija o projektu mogu se pronaći na: https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/14-oktobar-2019-u-okviru-programske-aktivosti-razvoj-visokog-obrazovanja-mpntr-tehnickom-fakultetu-u-boru-odobreno-finasiranje-projekta-set-sap-students-entrepreneurship-trai/

U okviru nastavnog procesa na predmetu četvrte godine osnovih akademskih studija Planiranje i kontrola troškova najpre je održano uvodno teorijsko predavanje putem video konferencijske veze.

Par detalja sa on-line prezentacije:

Nakon toga, studenti su pohađali i vežbe za rad u SAP/ERP programu u računarskim salama fakulteta. Vežbe su realizovane na osnovu nastavnih materijala za Financial Accounting – FI modul, koji su dizajnirani od strane SAP University Alliances programa. Tom prilikom, studenti su kroz predviđene korake obradili poslovne promene vezane za knjigovodstveno obuhvatanje obaveza prema dobavljačima u okviru finansijskog računovodstva.

Par detalja sa vežbi:

Kroz inovirane nastavne sadržaje na predmetima osnovnih i master studija, studenti završnih godina na Odseku za inženjerski menadžment imali su prilike da u ovoj školskoj godini steknu osnovna znanja za rad u vodećem poslovnom programu na svetu -SAP/ERP. Kroz analizu poslovanja virtuelne kompanije Global Bike i rešavanjem praktičnih zadataka u SAP/ERP programu, studenti su unapredili svoje kompetencije i osposobili se da, po završetku studija, efikasno rešavaju slične probleme u kompanijama u kojima se budu zaposlili.

Pored vežbi na predmetu Planiranje i kontrola troškova, studenti su u prethodnom semestru imali prilike da rade u Materials Management – MM modulu u okviru nastave na predmetu Menadžment informacioni sistemi na osnovnim akademskim studijama, dok su studenti master akademskih studija, u okviru predmeta Logistika i Elektronsko poslovanje, imali prilike da pohađaju nastavu na modulima Warehouse Management – WH i Sales and Distribution – SD.

U cilju daljeg unapređenja studijskog programa Inženjerski menadžment na svim nivoima studija, u narednom periodu biće inovirano još nekoliko predmeta, kroz implementaciju dodatnih SAP modula i alata. Na  taj način, studentima će se obezebediti osnova za razumevanje i praktičnu primenu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija prilikom obavljanja poslovnih aktivnosti. Štaviše, studenti koji savladaju sve elemente predloženih SAP/ERP modula će u narednom periodu imati zasigurno bolju i sigurniju poziciju na tržištu rada, jer će posedovati veštine koje su danas veoma tražene .