(8. mart, 2022) Prof. dr Dragiša Stanujkić na listi najboljih svetskih istraživača

Prof. dr Dragiša Stanujkić, vanredni profesor Tehičkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu, nalazi se među 2% najboljih svetskih istraživača, kako pokazuje ažurirana rang lista Univerziteta Stanford za 2020. godinu.

Istraživanje koje je rezultiralo navedenom listom sprovela je grupa istraživača sa Univerziteta Stanford u saradnji sa jednim od najprestižnijih svetskih izdavača “Elsevier”. Naime, na osnovu baze Scopus urađena je analiza svih svetskih istraživača u svetu, čiji broj prema podacima UNESCO iznosi oko 8.000.000, sa ciljem da se definiše 2% najboljih po definisanim kriterijumima. U pitanju je veći broj kriterijuma koji, između ostalog, obuhvataju, broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, kao i broj citata tih radova. Prema kompletnom kompozitnom skoru Stanford liste profesor Stanujkić se nalazi na 85.738 mestu od ukupno 190.064 istraživača koji spadaju u 2% najboljih na svetu, što predstavlja izvanredan uspeh. Zvaničan pregled citata može se videti na LINKU.

Pored ostvarenih brojih naučnih rezultata treba istaći da je profesor Stanujkić koautor nekoliko metoda višekriterijumskog odlučivanja i to: Modified Weighted Sum Method Based on the Decision-maker’s Preferred Levels of Performances (WS PLP), Additive Ratio Compromise ASsessment (ARCAS), PIvot Pairwise RElative Criteria Importance Assessment (PIPRECIA), MULTIMOOSRAL i Integrated Simple Weighted Sum Product (WISP), kao i da je koautor više ekstenzija metoda višekriterijumskog odlučivanja. Profesor Stanujkić takođe je član i potpredsednik Neutrosophic Science International Association (NSIA).

Profesor Stanujkić zaposlen je na Tehničkom fakultetu u Boru gde predaje grupu predmeta iz oblasti Informatike.