Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Инжењерски менаџмент

(2. Novembar, 2016) Delegacija Odseka za menadžment na sastanku Internacionalnog istraživačkog tima za pripremu projekta na temu Korporativan društvena odgovornost (CSR)

Početkom 2015. godine, formirana su dva istraživačka tima u okviru internacionalne Resita mreže (www.resitanet.eu), koja će se baviti kreiranjem i istraživanjem na dva internacionalna projekta. Jedan od projekata se bavi tematikom „Korporativne društvene odgovornosti“, dok se drugi projekat bavi istraživanjem na temu: „Razlozi propadanja malih i srednjih preduzeća“. Oba projekta su istraživačkog tipa i namenjena su studentima doktorskih studija, uz mentorstvo profesora iz Nemačke (Prof. Peter Schulte), Srbije (Prof. Ivan Mihajlovic), Bugarske (Prof. Daniel Pavlov), Rumunije (Prof. Adrian tantau) i Albanije (Prof. Vasilika Kume). Rukovodilac istraživačkih timova na oba projekta je Prof. Ivan Mihajlović, sa Odseka za menadžment, tehničkog fakulteta u Boru. Studenti doktorskih studija, sa našeg odseka, koji istražuju na temu Korporativna društvena odgorovnost su Sanela Arsić i Anđelka Stojanović. Na temu Razlozi propadanja malih i srednjih preduzeća, u istraživanja je uključen Nenad Nikolić, student doktorskih studija na našem odseku. Pored njih, u istraživačkim timovima su studenti sa Univerziteta Ruse (Bugarska), Univerziteta Tirana (Albanija) i Univerziteta Eftimie Murgy , Resita (Rumunija).

U okviru istraživanja, na temu oba projekta, tokom 2015. godine urađena je opsežna analiza literature iz navedenih istraživačkih oblasti i definisani konceptualni okviri daljeg istraživačkog projekta. Potom, tokom 2016. godine, zasnovano na analizi u prethodnoj fazi formirane su merne skale za merenje nivoa Korporativne društvene odgovornosti kompanija u Jugoistočnoj Evropi (SEE). Naime, ovom analizom plan je da se utvrde da li su kompanije zaista društveno odgovorne ili to čine u cilju poboljšanja imidža, u sklopu svojih marketinških aktivnosti. Iz navedenih razloga, formiran je poseban alat za sakupljanje mišljenja menadžera kompanija, zaposlenih u kompanijama i korisnika proizvoda ili usluga kompanija u SEE regionu. Navedene merne skale su sada spremne za korišćenje u analitičke svrhe i postavljene su na cloud platformi dostupnoj na:  http://bussol4you.blogspot.rs/2016/10/corporate-social-responsibility.html

Na osnovu sakupljenih podataka biće urađena komparativna kvalitativna i kvantitativna analiza koja će rezultovati poslovnim modelom kompanija sa uspešnom CSR praksom.

Jedan od sastanaka na ovom istraživačkom projektu, organizovan je u gradu Ruse u Bugarskoj. Na ovom sastanku, dogovoreni su dalji pravci istraživanja ali i razmotrena mogućnost aplikacije sa ovim projektom kod eksternih izvora finansiranja, u prvom redu, projektnih poziva HORIZON, ERASMUS + KA2, CEPUS, itd.

Pored toga, učesnici ovog internacionalnog foruma su formirali i Memorandum of Ruse, kojim se definiše uloga Univerziteta i kompanije u interakciji na podizanju svesti o Korporativnoj Društvenoj odgovornosti. Ovaj memorandum je predstavljen kao plenarno predavanje na 55. Godišnjoj Internacionalnoj Konferenciji Univerziteta Ruse.

Par detalja sa internacionalnog foruma i konferencije:

Što se tiče projekta „Razlozi propadanja malih i srednjih preduzeća“, cilj istraživanja se sastoji u sledećem. Za razliku od poslovnih ekonomija u visoko razvijenim zapadnim zemljama, gde se neuspeh u poslovanju preduzetnika smatra dobrim za iskustvo, te nije kočnica kod pokretanja novog preduzetničkog poduhvata; u zemljama Jugositočne Evrope (SEE), propadanje poslovanja je nepremostiva prepreka. Na taj način, preduzetnici koji dožive propadanje MSP-a, u ovom regionu, gotovo da nemaju nikakve šanse da pokrenu novi biznis u budućnosti. Iz navedenog razloga, preduzetnici iz SEE regiona ne mogu da uče iz sopstvenih grešaka. Ovaj projekat ima za cilj da identifikuje najčešće razloge propadanja MSP-a u ovom regionu, te da na osnovu toga posluži kao alat za konsultovanje postojećih kompanija, dajući im mogućnost da uče na tuđim greškama. I za ovaj projekat je razvijen istraživački okvir, dat na sledećem linku: http://bussol4you.blogspot.rs/2016/10/failure-and-recovery-of-small-and.html

Dalji pravci istraživanja, u okviru ovog projekta, biće dogovoreni na sastanku u Temišvaru (Rumunija) u periodu 3-6. novembra 2016. godine.

Pokrovitelj svih dosadašnjih istraživanja, na oba projekta, bila je DAAD.

Објављено 02.11.2016. године у 11:08 часова.