Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Инжењерски менаџмент

Међународна сарадња

У претходном периоду свог рада Одсек за инжењерски менаџмент, Техничког факултета у Бору, остварио је значајну међународну сарадњу са водећим светским компанијама као и са престижним универзитетима из светског метропола:

2012
Током 2011 године GET IT програм је прерастао у виши ниво - LIFE програм за развој предузетништва. Подаци о овом програму који је подржан од стране Hewlett Packard-a (HP), доступни су на: http://www.life-europe.info Технички факултет у Бору, наставља успешну сарадњу са овим програмом. У току су договори представника Одсека за менаџмент и представника LIFE програма о даљим токовима сарадње у току 2012. години. За почетак, Технички факултет у Бору је активни HP LIFE Training Center (http://www.life-europe.info/about/hp-life-training-centers.html).
 
2009
У периоду 26.04.2009 до 02.05.2009. у Женеви (Швајцарска), у организацији Microenterprise Acceleration Institute (MEA-I) : http://www.mea-i.org организован је Master Training of Trainers, за тренере из најуспешнијих GET IT центара. На овај тренинг је позван и доц. др Иван Михајловић са Одсека за Менаџмант, Техничког факултета у Бору. На тренингу су поред највишег нивоа обуке, договорени даљи кораци развоја GET-IT програма у Србији и окружењу и у плану је да Технички факултет у Бору постане Center of Exellence, који ће руководити развојем мреже центара у Србији. Пар фотографија са овог скупа:
100_1789 100_1806
100_1794
Ускоро ће на овом сајту бити много више актуелних вести везано за даљи развој GET IT мреже у Србији, у којем ће Одсек за менаџмент, Техничког факултета у Бору имати централно место.
2008
HP GET-IT (Graduate Entrepreneurship Training through Information Technologies) je pokrenut od strane Hewlett Packard-a (HP) током Маја 2007. Циљ овог програма је да омогући младим предузетницима али и незапошљеним младим људима да стекну потребна знања из области информатичких технологија (IT) која им могу помоћи у актуелним или будућим предузетничким подухватма. Основна циљна група ових пројеката су млади (16-25 година) који планирају да након дипломирања у средњој школи или на факултету покрену свој приватни бизнис. Поред ове групе, пројекат обухвата и старије незапошљене особе које желе да се баве предузетништвом. Више података о самом пројекту можете прочитати на адреси: http://www.graduate-training-through-it.net Ове године, у оквиру наведеног пројекта, организован је Guidance Course for the HP Microenterprise Development Program. Курс је организован у Цириху (Швајцарска) током маја месеца 2008. Циљ курса био је да се обуче локални тренери. Курс је похађало 15 кандидата из 12 земаља: Белгије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Ирске, Израела, Португала, Русије, Србије, Швајцарске, Шветске и Велике Британије. Једини представник из Србије био је Иван Михајловић са Одсека за менаџмент, Техничког факултета у Бору. Након окончане обуке добио је сертификат, чиме је уврштен у званичну листу GET-ITтренера и може вршити обуку како нових тренера, тако и полазника курса.
cert.ivan
Поред наведеног у оквиру овог пројекта, крајем 2008., На Технички факултет у Бору је стигла и донација у потребној информатичкој опреми:
 • 9 HP Compaq лаптоп-а
 •  1 HP Compaq Notebook/ Tablet PC ultra-light
 • 1 HP Ultra-slim Expansion Base with DVD drive (Docking station for tablet PC)
 •  1 HP Pen for Tablet PC with Tether
 •  10 AC SmartAdapter for Tablet PC + Laptops
 •  10 HP USB Optical Travel Mouse
 •  4 HP IPAQs
 • 1 HP OfficeJet all-in-one printer/scanner/copier/fax
 • 1 HP Wireless Access Point
 •  1 HP ProCurve Switch 408
 •  1 digital projector
 •  1 Mobile Net cart small Edition for use+ storage as mobile solution with the HP laptops (width122cm, height 66cm, depth 78 cm, weight 65kg)
Наведена опрема је омогућитла да се у оквиру Одсека за менаџмент покрене обука будућих тренера али и самих полазника курса. Пар фотографија са обуке у Цириху:
 DSC01761 DSC03395
  hp zgr

Concepts University из Лондона затражио је од Одсека за менаџмент, Техничког факултета у Бору, да за њихове студенте реализујемо серију семинара од којих смо прихватили семинар Стратегијско управљање пројектима чија ће се реализација извршити до краја 2008. године. Са овим Универзитетом потписали смо Уговор о пословној сарадњи као и анекс 1 за реализацију првих семинара.

Током 2008. године, Одсек за менаџмент је склопио договор о медјународној сарадњи са овим факултетом. Сарадња се односи на заједничко аплицирање на пројектима ЕУ, размени студената и наставног кадра. Први резултати ове сарадње очекују се почетком 2009., аплицирањем за пројекте које финансира ЕУ.

2009
У сарадњи са Универзитетом "Eftimie Murgu" из Решице, осмочлана група са Техничког факултета у Бору, у периоду од 27. до 29. априла, 2009. године, учествовала је у првом делу семинара међународног пројекта "Computerised system for electronic access of the library through the Internet" посвећеног унапређењу и имплементацији модерних информатичких решења у раду са библиотечким ресурсима. Семинар је реализован као међународни пројекат пограничне сарадње Техничког факултета из Бора и Универзитета "Eftimie Murgu" из Решице, уз подршку Факултета примењених наука из Gelzenkirhena. Током тродневног семинара, Проф. Holger Trinks-Schulz са Факултета примењених наука у Gelzenkirhenu, Немачка (Applied Sciences Faculty of Gelsenkirchen, Germany), учеснике је упознао са новим концептом компјутеризације универзитетских библиотека у европском простору. M. H. Kornowski, IT консултант и wеб – дизајнер је кроз информатичку радионицу приказао употребу KOHA и TYPO 3 софтверских алата, као интегралан приступ рада електронских библиотека, са практичном применом на рад Универзитетске библиотеке Универзитета "Eftimie Murgu" из Решице. Такође, сагледана је и могућност побољшања рада факултетске библиотеке Техничког факултета у Бору, у складу са презентованим информатичким решењима, чије ће даље разматрање бити настављено током другог дела семинара, који ће бити одржан крајем маја 2009. године у Бору. Пар фотографија са овога скупа:
DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA
 Picture 011  Picture 016
2008
Делегација студената, сарадника и наставника са Одсека за менаџмент, Техничког факултета у Бору, учествује на партнерском пројекту са колегама из Румуније. Наиме, партнери нашег одсека на овом пројекту су чланови одсека за менаџмент истраживања Универзитета "Eftimie Murgy" из румунског града Resita. Пројектат је финансиран од стране ЕУ и Министарства науке Румуније. Циљ овог пројекта је поспешиване регионалне сарадње између суседних земаља али и формирање полазне стратегије развоја предузетништва у региону. У оквиру пројекта, до сада су организоване четири семинара: Први семинар за тему је имао: Бизнис културу и предузетништво. Семинар је организован од 17.02.-21.02.2008. Предавач на овом семинару био је Проф. Dr. Gerd Wassenberg са Gelsenkirchen University of Applied Sciences, Bocholt, Немачка. Други семинар за тему је имао: Политика европских интеграција у пограничним регионима - Европске вредности и интереси. Семинар је организован од 19.03.-23.03.2008. Предавач на овом семинару били су Проф. Dr. Gerd Wassenberg са Gelsenkirchen University of Applied Sciences, Bocholt, Немачка, као и Dr Sorin Frunzaverde, представник Румуније у Европском Парламенту. Пројекат се наставља и даље. Почетком априла, румунска делегација боравила је Технички факултет у Бору где се одржао трећи семинар: Менаџмент иновација и динамика компанија. Предавач је био Проф. др Peter Schulte из Немачке. Четврти семинар одржан је поново у Румунији у септембру. На овом семинару су формулисани закључци пројекта и његова евалуација. Овај семинар је дао полазни концепт даљег развоја предузетничких стратегија у региону, као и даље јачање партнерске сарадње наша два универзитета. Пар фотографија са одржаних семинара:
res1 res2
Активност: Асистенти Одсека за менаџмент Техничког факултета у Бору, Милена Јевтић и Ивица Николић, су у периоду од 05.01. до 30. 01. 2015. године били на једномесечном студијском усавршавању у Немачкој. Боравак у иностранству организован је у оквиру интернационалне академске мреже Ресита, чија је наш факултет члан, и финансиран од стране немачке фондације за академску размену ДААД. Идеја студијског боравка била је успостављање контаката са немачком академском заједницом и стручњацима из праксе, као и коришћење литературних ресурса водећих немачких академских институција, Универзитета у Mannheim-у и Универзитета у Worms-у, у циљу израде квалитетне докторске дисертације. Осим контаката са немачким професорима у току студијског боравка у иностранству било је и доста прилика за дружење са колегама, асистентима са партнерских факултета из БиХ и Албаније, као и посета знаменитих градова у Немачкој, попут Хеиделберга, Франкфурта и Минхена. Неизмерну захвалност за успоствљање значајних контаката са колегама из иностранства и пријатан боравак у Немачкој асистенти Техничког факултета дугују проф. др Michael Graef-у, са партнерског универзитета у Wormsu.   Слике са овог студијског боравка:
heidelberg-2015 heidelberg2-2015
frankfurt-2015 Mannheim-2015
  Активност: У периоду од 25. до 30. маја у хотелу “Језеро” на Борском језеру завршена је летња школа у оквиру академске мреже за предузетништво и иновације универзитета Југоисточне Европе “RESITA NETWORK”, под називом: “Technology based innovation – the source of new regional development– TECHBASIN 2014”. Организатор летње школе био је Технички факултет у Бору у сарадњи са осталим партнерским универзитетима Ресита мреже, а уз финансијску подршку немачке службе за академску размену (ДААД). На летњој школи учествовало је 18 студената са факултета из Албаније, Бугарске, Македоније, Немачке, Румуније и Србије. Предавачи на летњој школи били су професори Peter Schulte и Michael Graef из Немачке, професор Данијел Павлов из Бугарске, и професори Драгана Живковић и Иван Михајловић, и доцент Ђорђе Николић са Техничког факултета у Бору. Линк са телевизијским прилогом можете погледати овде.
1 2
3 4
5
Активност: Асистент Одсека за менаџмент, Техничког факултета у Бору и студент докторских студија, Марија Савић, боравила је у Немачкој у периоду од 7.01.-31.01.2014. године., као корисник стипендије за студенте докторских студија у оквиру Ресита академске мреже. Студијски боравак у Немачкој је финансиран од стране ДААД фондације за академску размену. Овај студијски боравак је омогућио успостављање контаката са стручњацима Универзитета у Маннхеим-у и Wормс-у, као и приступ библиотекама, академским и истраживачким центрима, све у циљу израде квалитетне и савремене докторске дисертације. Осим тога, било је прилике за дружење и сарадњу са колегама са партнерских факултета из Словеније, Македоније и Албаније, за упознавање једне сасвим нове и интересантне културе, као и за унапређење комуникационих вештина и енглеског језика.
Mannheim_University_3
 Hajdelberg_1 Hajdelberg_2
Активност: У оквиру Интернационалне Ресита мреже, у периоду од 23. до 28. јануара, организована је цасе студy радионица у Скопљу (Македонија), током које су настављене актвиности на формирању различитих студија случаја из области Предузетништва и Иновација. Поред учесника из Немачке, Словеније, Македоније, Бугарске, Албаније, као представници одсека за Инжењерски менаџмент Техничког факултета у Бору на овом скупу су учествовали и проф.др Драгана Живковић и доц.др Ђорђе Николић. Такође, током овог скупа договорене су и активности Ресита мреже за 2014. годину и настављене припреме за иницирање заједничког мастер програма партнера у оквиру Ресита мреже.
 resita_makedonija_01.14_01
 resita_makedonija_01.14_02 resita_makedonija_01.14_03
Активност: У периоду 25 до 30. новембра 2013, у граду Монсцхау (Ахен регион -Немачка), одржана је Интернационална летња школа "Инноватион Манагемент". Предавачи на овој летњој школи били су: Проф. др Петер Сцхулте (Немачка), Проф. др Геерт Wассенберг (Немачка), Проф. др Драгана Живковић (Србија) и М.Сц. Марина Летоња (Словенија). Полазници летње школе били су студенти из Немачке, Бугарске, Румуније, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине Црне Горе и Србије. Полазник из Србије био је Ивица Николић, студент докторских студија – Одсека за Менаџмент. Студенти су формирали интернационалне тимове у оквиру којих су радили на студији случаја развоја иновативне пословне идеје за развој општине Монсцхау. У оквиру летње школе организоване су и радионице, тако да је сваки тим имао могућност да презентује свој рад председници општине Монсцхау као и свим осталим стејкхолдерима. На крају семинара свим учесницима су додељени сертификати. Боравак учесника у иностранству финансиран је од стране немачке фондације за академску размену ДААД.
Anhen_Maca_Ivica_2  Anhen_Maca_Ivica_4
 Anhen_Maca_Ivica_3  Anhen_Maca_Ivica_1
Активност: У периоду од 04 до 07. новембра 2013. године у Монсцхау (Ахен регион-Немачка), одржан је “Теам Теацхинг” семинар у оквиру академске мреже “Ресита Нетwорк”. Домаћини овог скупа били су уважени професори из Немачке проф. др Петер Сцхулте и проф. др Герд Wассенберг, а поред представника факултета из Македоније и Албаније на овом скупу, представник Одсека за менаџмент Техничког факултета у Бору био је доц.др Ђорђе Николић. Циљ овог семинара било је разматрање различитих аспеката предузетништва у области Ахен региона и у ту сврху организовани су обиласци различитих компанија које послују на овој територији. Такође, у склопу овог семинара организована је и размена искустава са представницима немачких универзитета, института и федералне државе Северне Рајна-Вестфалије (НРW), која је по становништву и економској снази највећа федерална држава Немачке. Више детаља је доступно овде.
Djole_Resita_10.13
Активност: У периоду 21 до 26. октобар 2013, у граду Русе (Бугарска), одржана је Интернационална летња школа "Technology Based Entrepreneurship". Предавачи на овој летњој школи били су: Проф. др Петер Сцхулте (Немачка), Проф. др Геерт Wассенберг (Немачка), Проф. др Данијел Павлов (Бугарска) и Проф. др Иван Михајловић са Одсека за менаџмент, Техничког факултета у Бору (Србија). Полазници летње школе били су студенти из Немачке, Бугарске, Румуније, Македоније и Србије. Полазници из Србије били су Ивица Николић, студент докторских студија и Сања Лазић, апсолвент. Студенти су формирали интернационалне тимове у оквиру којих су радили на студији случаја развоја пословне идеје у форми Интел темплејта. У оквиру летње школе организоване су и радионице, тако да је сваки тим имао могућност да презентује свој рад. Сви учесници су на крају семинара добили сертификате. Летња школа организована је од стране партнерске академске институције Ruse University, а боравак учесника у иностранству финансиран је од стране немачке фондације за академску размену ДААД.
  
 
  3
Активност: Милица Арсић, доцент и Ивица Николић, сарадник у настави, су у периоду од 10 - 15. септембра 2013., били учесници летње школе у оквиру интернационалне академске мреже РЕСИТА. Скуп је одржан у румунском селу Самбата де Сус, 260 км североисточно од Букурешта, главног града Румуније, где су наши асистенти, заједно са колегама из Немачке, Словенија, Румуније и Македоније радили на развоју мултикултуралног менаџмента као значајног елемента у данашњем пословном окружењу. Кроз тимски рад, сви учесници имали су прилику да се упознају са различитим културама и пословним приликама у другим земљама. Организоване су и радионице, тако да је сваки тим имао могућност да презентује свој рад. Сви учесници су на крају семинара добили сертификате. Предавачи на семинару били су Зденка Николовска (Македонија), Јулиана Попова (Бугарска), Адриан Танцау (Румунија) и Мајкл Граф (Немачка). Летња школа организована је од стране партнерске академске институције АСЕ Буцхарест, а боравак учесника у иностранству финансиран је од стране немачке фондације за академску размену ДААД.
1 (1) 2
 3 (1)  4
Активност: Асистенти Техничког факултета у Бору, Марија Савић, Ивица Николић и Тамара Рајић, су у периоду од 26 - 31. маја 2013., учествовали у летњој школи у оквиру интернационалне академске мреже РЕСИТА, чија је наш факултет чланица. Скуп је одржан на Охридском језеру где су наши асистенти, заједно са колегама из Немачке, Словенија, Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Македоније и Албаније радили на развоју одрживог модела унапређења туризма на Охридском језеру. Вредне награде додељене су победничком тиму у коме је учествовао наш асистент Ивица Николић. Летња школа организована је од стране партнерске академске институције Университy Америцан Цоллеге Скопје, а боравак учесника у иностранству финансиран је од стране немачке фондације за академску размену ДААД.
 PENTACON DIGITAL CAMERA
  PENTACON DIGITAL CAMERA
casino groupe http://www.jpfchat.com/euroking-casino/
Одлуком Наставничког савета БАС Академије у Скопљу, Македонија, Професор Живан Живковић изабран је за визитинг професора за предмет Стратегијски менаџмент на првом и другом циклусу студија ове високошколске установе у Скопљу, за период од 4 године. Професор Живковић је одржао прва предавања у својству визитинг професора 06.12.2013. године у Скопљу а 07.12. 2013. године у Битољу. Детаље са ових предавања можете видети овде:
ZZ_viziting_12.13_06 ZZ_viziting_12.13_04
 ZZ_viziting_12.13_02  ZZ_viziting_12.13_03
ZZ_viziting_12.13_01
У периоду од 1 - 3. 11. 2013. године на БАС Академији у Битољу одржана је Second International Science Conference - Contemporary Management Challenges and the Organizational Sciences, на којој је саопштено 125 радова из 9 земаља југоисточне Европе. Са Катедре за менаџмент на овој конференцији саопштено је три рада. Испред Катедре за менаџмент на конференцији је био Проф. др Живан Живковић који је, поред учешћа на Конференцији, са руководством БАС Академије проширио досадашњи уговор о билатералној сарадњи везаној за ангажовањем наших професора у статусу Viziting професора на МБА студије на овој високошколској установи у Македонији.
IMAG0218  IMAG0219
IMAG0260
Током јула месеца 2012. године, потписан је протокол о сарањи са Бусинесс Ацадемy Смилевски из Скопља, Република Македонија. Ова пословна академија спада у ранг водећих приватних академских институција у Македонији: http://www.bas.edu.mk/ Обзиром на висок квалитет ове академске институције, у перспективи је свеобухватна сарадња нашег Одсека са овим партнерским кућама. Сарадња ће се првенствено заснивати на заједничкој партиципацији на пројектима, размени студената и наставника, учешћу на конференцијама које организују партнерске организације, као и сарадња у публикацији научних часописа.

Током јула 2012. године, потписан је протокол о сарадњи са Факултетом за менаџмент, Техничког универзитата из Софије, Бугарска. Овај универзитет је највећа државна академска институција у Бугарскојhttp://www.tu-sofia.bg/eng_new/index.html

Обзиром на висок квалитет ове академске институције, у перспективи је свеобухватна сарадња нашег Одсека са овим партнерским кућама. Сарадња ће се првенствено заснивати на заједничкој партиципацији на пројектима, размени студената и наставника, учешћу на конференцијама које организују партнерске организације, као и сарадња у публикацији научних часописа.

Током марта 2013. године, потписан је протокол о сарадњи са Економским факултетом, Универзитата из Тиране, Албанија. Овај универзитет је највећа државна академска институција у Албанији:http://www.promise-project.net/partner.asp?id=37&cat=partner

Овај факултет је вишегодишњи партнер Техничког факултета у Бору, у оквиру академске Решица Мреже. Сарадња ће се првенствено заснивати на заједничкој партиципацији на пројектима, размени студената и наставника, учешћу на конференцијама које организују партнерске организације, као и сарадња у публикацији научних часописа.

Током марта 2013. године, потписан је протокол о сарадњи са ГЕА Колеџом из Љубљане, Словенија. Овај приватни колеџ је међу највећим академским институцијама у Словенији:http://www.gea-college.si/en/

Овај колеџ је вишегодишњи партнер Техничког факултета у Бору, у оквиру академске Решица Мреже. Сарадња ће се првенствено заснивати на заједничкој партиципацији на пројектима, размени студената и наставника, учешћу на конференцијама које организују партнерске организације, као и сарадња у публикацији научних часописа.

Током марта 2013. године, потписан је протокол о сарадњи са Универзитетом РУСЕ из града Русе, Бугарска. Овај универзитет је међу највећим државним академским институцијама у Бугарској: http://www.uni-ruse.bg/en/ru.php

Овај универзитет је вишегодишњи партнер Техничког факултета у Бору, у оквиру академске Решица Мреже. Сарадња ће се првенствено заснивати на заједничкој партиципацији на пројектима, размени студената и наставника, учешћу на конференцијама које организују партнерске организације, као и сарадња у публикацији научних часописа.

Дана 22.јануара 2014. године одржана је прва у низу on-line презентација Q_Wiki софтвера којој су присуствовали чланови нашег одсека. У склопу сарадње Одсека за Инжењерски менаџмент и Model Aachen компаније из Немачке (http://www.modell-aachen.de), господин Bartosch Haratyk је презентовао Q_Wiki алат, који је базиран на wiki технологији, као и идеју о интерактивним менаџмент системима.

RAZMENA NASTAVNIKA

 • (мај-јун, 2019) Професорке Aleksandra Szewieczek и Katona Ferenc са Факултета за финансије и осигурање, Економског универзитета у Катовицама, професор Keszthelyi András са Keleti факултета за бизнис и менаџмент, Обуда Универзитета, Мађарска, професорка Olalla Díaz-Yáñez са Факултета за шумарство, Универзитета источна Финска, гостовали су на Техничком факултету у Бору у оквиру пројекта ERASMUS+. Више о овиме можете видети на следећем линку: https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/4-jun-2019-internacionalna-nedelja-u-organizaciji-odseka-za-menadzment-tehnickog-fakulteta-u-boru/
 • (јун, 2018) Професорка Jolán Velencei са Обуда Универзитета из Будимпеште (Мађарска) и професор Gheorghe Oancea, декан Факултета за инжењерски менаџмент, Трансилванија Универзитета у Брашову (Румунија) гостовали су у склопу пројекта ERASMUS+. Више о овиме можете видети на следећем линку: https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/4-jun-2018-gostovanje-profesora-iz-madarske-i-rumunije-preko-erasmus-projekta/
 • (мај - јун, 2018) Професор Pál Fehér-Polgár, професор Pál Michelberger, професорка Velencei Jolan са Келети факултета за бизнис и менаџмент, Обуда Универзитет (Мађарска) и професор Gheorge Oancea, Декан Факултета за инжењерски менаџмент, Трансилванија Универзитета у Брашова, гостовали су на Техничком факултету у Бору у оквиру пројекта ERASMUS+. Више о овиме можете видети на следећем линку: https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/22-maj-08-jun-2018-internacionalni-dani-u-organizaciji-odseka-za-menadzment-tehnickog-fakulteta-u-boru/
 • (октобар, 2017) Професорка Noemi Piricz, професор András Keszthelyi и професор Tibor Karlovitz са Келети факултету за бизнис и менаџмент Обуда Универзитет (Мађарска), професор Luminita Parv sа Трансилванија Универзитета у Брашову (Румунија) и професор Jukka Tikkanen са Универзитета Источне Финске (Финска), гостовали су на Техничком факултету у Бору, у оквиру пројекта ERASMUS+. Више о овиме можете видети на следећем линку: https://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/01-03-novembar-2017-internacionalna-nedelja-u-organizaciji-odseka-za-menadzment/

РАЗМЕНА СТУДЕНАТА

 • (јануар- мај, 2019)Студенти Момир Поповић, Маја Станујкић и Милица Златковић провели су један семестар размене на Универзитету Источне Финске (University of Eastern Finland) у оквиру пројекта ERASMUS+. 
 • (фебруар- мај, 2019) Студенти Данијел Богосављевић, Маја Вељковић и Маја Путојић провели су један семестар размене на Keleti Faculty of Business and Management of Óbuda University u оквиру пројекта ERASMUS+.
 • (фебруар- мај, 2018) Студенти Маја Станујкић, Маја Вељковић и Никола Спасић провели су један семестар размене на Keleti Faculty of Business and Management of Óbuda University у оквиру пројекта ERASMUS+.

Одсек за менаџмент (ЕМД), Техничког факултета у Бору, је спремно дочекао иницијативу за аплицирање по пројектним позивима ЕУ у оквиру ERASMUS +, HORIZON 2020 и других интернационалних програма. Све значајне податке, неопходне за партнерство са ЕМД, по наведеним пројектним позивима, могуће је пронаћи на следећем линку.

Током 2014. године, у складу са новом стратегијом Одсека за менаџмент, формирани су тимови за припрему и реализацију пројектних активности на Одсеку. Детаље о пројектним тимовима можете погледати овде.

О успеху ових тимова сведоче следећи подаци:

 • Током септембра 2018. године, одобрен је пројект под називом: “How to prevent SMEs failure (Actions based on comparative analysis in Visegrad countries and Serbia”, финансиран од стране Internacionalnog Višegrad Fonda (https://www.visegradfund.org/ ). Ово је трећи пројекат овог типа који је у претходне 6 године финансиран од стране овог фонда, у циљу реализације пројектних идеја истраживачких тимова Одсека за менаџмент. Детаљи о овом пројекту, као и резултати, доступни су на линку: http://mksm.sjm06.com/visegrad-project-2018/
 • Током априла 2016. године, одобрен је за реализацију пројекат: “ Environmental awareness as a universal European Value”, финансиран од стране Интернационалног Висеград фонда. У току је реализација овог пројекта. Детаљи о овом пројекту, као и резултати, доступни су на линку: http://mksm.sjm06.com/round-table-2016-visegrad-fund-project/
 • Током 2015. године, Одсек за менаџмент, Техничког факултета у Бору, аплицирао је и за пројекат размене студената са University of Eastern Finland (Finska). Уговор размене је потписан од стране Ректора Универзитета у Београду и Ректора Универзитетом из Финске, почетком 2016. године. У оквиру овог пројекта, одобрен је боравак за петоро студената Одсека за менаџмент, на овом Универзитету, у трајању од по једног семестра. Тренутно се тамо налазе двоје наших студената, један студент са основних и један са мастер студија. У току наредног семестра, у Финску ће отпутовати још троје студената. Такође, двоје наших професора ће имати прилике да предају на овом универзитету, док се у току маја 2017. очекује да троје професора са Университy оф Еастерн Финланд, одрже предавања на Одсеку за менаџмент. Први утисци колегиница Иване величковски и Маје Станујкић, које су на размени у Финској, доступни су овде.
 • У Јуну 2015. године, прихваћен је пројекат у оквиру ERASMUS +, KA1 иницијативе, који је Одсек за менаџмент, Техничког факултета у Бору, аплицирао заједно са Обуда Универзитетом из Будимпеште, Мађарска. У оквиру овог пројекта мобилности, почевши од јесењег семестра 2015/2016, студентима, наставницима и сарадницима са Одсека за менаџмент, ТФ Бор, омогућена је могућност мобилости и наставне активности на Обуда Универзитету у Будимпешти. Наиме, пројектом је омогућено да 2 наших студената са основног и мастер нивоа, бораве на овом универзитету до 4 месеца (до једног семестра), у оквиру ERASMUS +, Key Action 1– Mobility for learners and staff – Higher Education Student and Staff Mobility/ Mobility projects in the field of education, training and youth – пројекта. Такође, одобрено је укупно 15 дана за боравак 3 наставника са нашег одсека на овом универзитету. Сви трошкови боравка, смештаја и пута, наших студената и професора, биће покривени фондом пројекта. Ускоро ће на овом сајту бити постављен позив заинтересованим студентима за овај вид активности. Такође, одобрена су и средства за боравак студената и професора са Универзитета Обуда, на нашем Факултету. У оквиру овог пројекта, двоје наших студената је боравило на овој институцији током пролећног семестра школске 2015/2016 (http://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/18-februar-2016-boravak-studenata-odseka-za-menadzment-na-obuda-univerzitetu-u-budimpesti/). Такође, два предавача са Одсека за менаџмент су одржала предавања по позиву на овом универзитету (http://menadzment.tfbor.bg.ac.rs/blog/8-maj-2016-profesori-odseka-za-inzenjerski-menadzment-gostovali-na-obuda-univerzitetu-u-madarskoj/ ). У оквиру истог пројекта, професор Андрас Кесзтхелyи је у периду 23-27. маја 2016., одржао предавања у оквиру предмета Менаџмент информациони системи. Више детаља о самом предавању можете видети ОВДЕ. Tакође, могу се очекивати предавања по позиву других колега са Обуда Универзитета (Keleti Faculty of Business and Management ) на нашем Одсеку.
 • Током Маја 2014. године, одобрен је и реализован пројекат: “Possibilities for development of business cluster network between SMEs from Visegrad countries and Serbia”, финансиран од стране Интернационалног Висеград фонда. Детаљи о овом пројекту, као и резултати, доступни су на линку: http://mksm.sjm06.com/visegrad-fund-project/

Према горе наведеним резултатима, за две године рада тимова пројектних активности Одсека за менаџмент, могу се истаћи следећи резултати: Одобрена су два ВИСЕГРАД пројекта; Одобрена су финансирање два ERASMUS + KA1 пројекта мобилности студената и професора; у припреми су још неколико HORIZON 2020 i ERASMUS + пројеката мобилности. Самим тим, сматрамо да је иницијатива формирања Радних тимова Одсека за менаџмент била исправна, те се очекују значајнији резултати у будућем периоду.