Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Инжењерски менаџмент

Душан Богдановић

Душан Богдановић
дипломирани инжењер менаџмента
Junior Software Engineer – RT-RK

Бићу искрен и рећи ћу вам да сам Технички факултет у Бору уписао доста безвољно, јер сам очекивао да ћу по завршеној средњој школи отићи ван Бора. Припремао сам и полагао математику за пријемни испит, што ми је после доста помогло око предмета Математика 1М и Статистика, али и око многих других. Дакле, иако је економика лакша и бржа за припрему пријемног испита за упис на ТФБ, никако се нећете покајати ако неким случајем полажете математику, јер ће вам то знање пуно значити код испита, не само чисто математичких и статистичких, већ и код осталих инжењерских испита у којима има доста примењене математике.

Студије на Одсеку за инжењерски менаџмент одабрао сам углавном због посебног модула који је баш пред упис моје генерације уведен – информатички менаџмент. Нисам се покајао. Коректност професора и отвореност према студентима видела се већ код првог часа на предмету из Основа менаџмента. Било је то једно ново искуство за тек свршеног средњошколца. Све вам је ново и интересантно, али брзо се навикнете.

На Одсеку за инж. менаџмент можете увек доћи на врата било ког професора и, ако је ту, никада неће одбити да вас саслуша и помогне вам колико може. Наравно, ради опште културе, ви се увек потрудите да се мејлом претходно најавите. Професори и сарадници су, такође, и врло флексибилни и склони договору са студентима око свих наставних активности. Дакле, уколико је потребно да закажете колоквијум, око датума се можете договорити заједно са предметним наставником и исти можете уклопити тако да не дође до поклапања са предиспитним обавезама из осталих предмета. За четири године мог школовања на ТФБ никада се није десило такво поклапање. Увек смо имали солидан размак између обавеза у току семестра.

Одсек вам нуди и могућности размене. Иако нисам лично учествовао, моје колеге јесу. Имате могућност да као студент читав један семестар проведете у Финској, Мађарској или Румунији, уз квалитетан џепарац од 700 до 900 евра месечно и уз покривеност путних трошкова у износу око 300 евра. То није мала ствар. На таквим разменама можете побољшати свој енглески језик и упознати образовни систем друге земље. Наравно, по повратку сви испити положени у иностранству биће вам признати. Нажалост, нисам имао оваквих амбиција, али о ЕРАСМУС+ размени чуо сам пуно лепих искустава од другара који су учествовали.

Оно где сам ја учествовао биле су студијске посете Москви, тачније РАНЕПА академији са којом Одсек за инж. менаџмент има врло интензивну сарадњу на пољу образовања. Студентима нашег департмана једном годишње пружа се шанса да оду у Русију, а да су им трошкови пута и смештаја у потпуности покривени.

Зар то није одлична прилика за све да упознају нову културу и стекну нове пријатеље. Ја сам ту прилику свакако искористио и то у два наврата. Оно што остаје након те студијске посете јесу свакако пријатељи. Наиме, са пријатељима и пријатељицама из Москве чујем се и дан-данас.
Свим будућим студентима препоручио бих и да буду волонтери на Одсеку. Стећи ће нека нова знања и вештине, и то у писању пројеката, организацији, комуникацији, али и сазрети уз прегршт врло одговорних задатака који ће бити стављени пред њима. Бити добар волонтер значи и ослобађање од стручне праксе у четвртој години. Добра понуда, јесам ли у праву?

Зар треба још шта рећи о Одсеку за инжењерски менаџмент, а да нисам већ рекао? Драги студенти, као што видите, нуди вам се пуно, али се сразмерно томе и тражи доста. Учите и будите квалитетни инжењери сутра. Квалитетан посао налази увек оне квалитетне. Стога, тежите да будете натпросечни и да се из масе истих издвојите као индивидуа. Тек тада ће вам све бити на дохват руке.

Објављено 09.05.2024. године у 08:33 часова.