(12. Jun, 2014) Letnja akademija u Bledu u Sloveniji

Sastanku je prisustvovala grupa predstavnika univerziteta iz Nemačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U toku prvog dana su učesnici letnje akademije prezentovali poslovnu klimu kao i mogućnosti za razvoj malog i srednjeg biznisa u svojim zemljama. Predstavnik našeg odseka prof. dr Ivan Mihajlović se u svojoj prezentaciji osvrnuo na konkretne akcije koje je naš odsek pokrenuo radi pružanja obuke našim srednjoškolcima i njihovih nastavnicima u cilju razvijanja potencijalnih preduzetničkih aktivnosti kod mladih, kao i na integraciju HP LIFE  programa u kurikulumu našeg odseka za inženjerski menadžment.

Par detalja sa letnje akademije:

1 2
3 4

Takođe je organizovan je obilazak firme Seaway, koja se bavi projektovanjem i izradom luksuznih brodova. Učesnici akademije su imali prilike da razgovaraju sa Japecom Jakopinom koji je zajedno sa svojim bratom Jernejom Jakopinom osnovao ovu firmu 1983. godine i čija vizija i način poslovanja predstavlja jedan od  ključnih faktora internacionalnog uspeha ove kompanije.

5 6

Iako su osnivači firme pre ovoga ostvarili uspešne karijere u oblasti arhitekture i interne medicine, pokazali su da ukoliko postoji vizija čak i hobi može za relativno kratko vreme da preraste u uspešan internacionalni biznis jer ova firma danas, između ostalog, projektuje luksuzne brodove za 6 od 10 najvećih kompanija iz ove oblasti u svetu.

Drugog dana se razgovaralo o budućim aktivnostima u pravcu dalje uspešne saradnje između akademskih institucija u mreži. Glavni pravac u okviru daljeg razvoja biće prijava projekta u Erasmus+ tematskom okviru. U budućem radu mreža će se fokusirati na razvoju opipljivih rezultata u vidu izdavanja zajedničkih publikacija, organizacije takmičenja među studentima članica ove akademske mreže, razvijanje case studija itd. Odsek za inženjerski menadžment će i nadalje aktivno učestvovati u ovim aktivnostima a u pojedinim će preuzeti i vodeću ulogu.

7 8

 

Jezero