(2. novembar, 2023) BORAVAK STUDENATA SA ODSEKA ZA INŽENJERSKI MENADŽMENT NA EKONOMSKOM UNIVERZITETU U KATOVICAMA (POLJSKA)

U periodu od 23-27. oktobra, studenti i profesori Tehničkog fakulteta u Boru (Odseka za Inženjerski menadžment) boravili su u Poljskoj. Oni su u sklopu BIP programa razmene studenata bili gosti Ekonomskog univerziteta u Katovicama. BIP (Blended Intensive Programme) je kratkotrajni program razmene u okviru Erasmus programa, koji kombinuje virtuelnu i fizičku komponentnu mobilnosti. Tokom  trajanja programa studenti Odseka za Inženjerski menadžment bili su učesnici radionice “Open Innovation Lab: Using design thinking to solve regional challenges of climate change”. Cilj ove radionice bio je da, najpre, upozna studente sa tehnikom kreativnog razmišljanja Design thinking, a zatim da pokušaju kroz timski projekat, dalje, tu tehniku da iskoriste za rešavanje regionalnih problema uzrokovanih klimatskim promenama. Osim studenata iz Srbije, učesnici programa bili su studenti iz Mađarske, Češke i Poljske. Radionicu je vodio profesor Univerziteta u Bariju (Italija), Mario Karasi. Nakon povratka u Srbiju, studenti su u obavezi da nastave rad na projektu i planirano je da se virtuelna mobilnost završi 15. novembra, kad će grupa iz svake zemlje predstaviti rezultate rada na projektu.

Prednost ovog vida mobilnosti je što pruža mogućnost studentima da u kraćem vremenskom roku (od 5 do 30 dana) posete inostrane univerzitete i na taj način, kasnije, donesu odluku gde bi voleli da provedu ceo semestar. Posebno je pogodan da motiviše one studente koji se zbog nesigurnosti, bilo zbog jezika, novog okruženja ili nečeg trećeg, ne odlučuju da se uključe u program razmene studenata.

Dodatna draž BIP programa jeste u tome što, pored te edukativne note, kombinuje i zagovara, takođe, kulturološku razmenu i socijalno povezivanje učesnika. Studenti iz svih zemalja učesnica tokom tih pet dana bili su upućeni jedni na druge, imali su priliku da posete muzeje i znamenitosti Šleske oblasti. Bilo je to, po njihovim rečima, zaista neverovatno iskustvo! 

Par detalja sa boravka: